CUKIERNICZA "WISIENKA NA TORCIE"
CUKIERNICZA "WISIENKA NA TORCIE"

Wśród różnorodnych form dekoracji i wykończenia słodkości, również produkty stworzone z owoców zasługują na swoje miejsce na naszym blogu.

Ponieważ - jak wiadomo - natura tworzy to co najlepsze, a my tylko to naśladujemy i inspirujemy się tym, warto spojrzeć życzliwym okiem na kształty, kolory i smaki, jakie zapewnia nam właśnie bogactwo owoców.

czytaj całość »
KOŃCÓWKI DO DEKORACJI TORTÓW - WZORY
KOŃCÓWKI DO DEKORACJI - WZORY

Pytania często zadawane przez naszych Klientów oraz nasza niekończąca się ciekawość zainspirowały nas do przyjrzenia się bliżej jednemu z podstawowych narzędzi cukiernika - końcówkom do dekoracji. Mnogość form i kształtów, jakie można uzyskać stosując tylki cukiernicze, daje nieograniczone pole do popisu w kreatywnym dekorowaniu. Dzisiejszy post jest naszą pierwszą ściągawką dla zainteresowanych tą formą upiększania tortów. Na zdjęciach - końcówki oraz przykładowe wzory i kształty, jakie można nimi stworzyć.

czytaj całość »
KOLOR ROKU 2022 PANTONE - INSPIRACJA (TAKŻE) CUKIERNICZA
KOLOR ROKU 2022 PANTONE - INSPIRACJA (RÓWNIEŻ) CUKIERNICZA

Jak co roku w grudniu kultowy Instytut Pantone ogłosił swoją prognozę kolorystyczną na rok następny, dając nam wyobrażenie co do barw, które królować będą w szeroko pojętym obszarze kreacji. Przewidywanie trendów kolorystycznych z wielomiesięcznym wyprzedzeniem odbywa się poprzez wnikliwą obserwację designu, sztuki, turystyki, mody, techniki, stylu życia i innych obszarów ludzkiej kreatywności.

czytaj całość »
CUKIERNICZE MROCZNE KLIMATY
Cukiernicze mroczne klimaty

Panujące trendy i królujący minimalizm oraz współczesne wyobrażenia o elegancji sprawiły, iż tabu dotyczące barw i wyglądu jedzenia dawno zostało przełamane. Cukiernicy - dekoratorzy oraz amatorzy słodkości uwierzyli w to, iż czarny czy zgniłozielony tort może być równie smaczny i zachęcający co bardziej klasyczne, białe czy pastelowe rozwiązania.

czytaj całość »
MASY DEKORACYJNE DO TORTÓW - ARTYSTYCZNE OBLICZE CUKIERNICTWA.
MASY DEKORACYJNE DO TORTÓW - ARTYSTYCZNE OBLICZE CUKIERNICTWA.

Zaczęło się od marcepanu - nieziemsko smacznej, pachnącej migdałami masy znanej już od czasów perskich. Dzięki swym plastycznym właściwościom smakołyk ten od wieków pobudzał artystyczną wyobraźnię cukierników, goszcząc na dworach koronowanych głów i ludzi najzamożniejszych, przybierając postać hedonistycznych dekoracji dla wyrafinowanego podniebienia i oka. Będąc masą z utartych migdałów i cukru, początkowo miał bardzo wysoką cenę ze względu na koszt migdałów i zawartość drogiego cukru trzcinowego. Produkcja cukru z buraków na szeroką skalę uczyniła z marcepanu produkt nieco bardziej egalitarny, ale nadal pozostaje on dość kosztownym synonimem cukierniczego luksusu.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl