MASY DEKORACYJNE DO TORTÓW - ARTYSTYCZNE OBLICZE CUKIERNICTWA.
MASY DEKORACYJNE DO TORTÓW - ARTYSTYCZNE OBLICZE CUKIERNICTWA.

Zaczęło się od marcepanu - nieziemsko smacznej, pachnącej migdałami masy znanej już od czasów perskich. Dzięki swym plastycznym właściwościom smakołyk ten od wieków pobudzał artystyczną wyobraźnię cukierników, goszcząc na dworach koronowanych głów i ludzi najzamożniejszych, przybierając postać hedonistycznych dekoracji dla wyrafinowanego podniebienia i oka. Będąc masą z utartych migdałów i cukru, początkowo miał bardzo wysoką cenę ze względu na koszt migdałów i zawartość drogiego cukru trzcinowego. Produkcja cukru
z buraków na szeroką skalę uczyniła z marcepanu produkt nieco bardziej egalitarny, ale nadal pozostaje on dość kosztownym synonimem cukierniczego luksusu.

Wysoka cena marcepanu spowodowała pojawienie się w arsenale cukiernika - dekoratora tańszych opcji, dających również nieograniczone możliwości artystycznej kreacji. Popularne alternatywy to:
• percepan - masa, w której zmielone migdały zastąpiono zmielonymi jądrami pestek moreli
• keszupan - ze zmielonymi orzechami nerkowca
• archipan - masa z dodatkiem orzechów arachidowych

Bardzo atrakcyjną alternatywą dla marcepanu jest również czekolada plastyczna, uzyskiwana poprzez połączenie czekolady i syropu glukozowego lub kukurydzianego, pozwalająca na modelowanie figurek i obkładanie tortów.

I wreszcie najbardziej ekonomiczny, uniwersalny i niezwykle popularny budulec fantastycznych cukierniczych dekoracji - masa cukrowa, zwana także lukrem plastycznym lub fondantem. Złożona aż w 90 procentach z cukru i lekko aromatyzowana, stanowi znakomite narzędzie do realizacji najbardziej fantazyjnych projektów, w których ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.

Aby pracę z masą cukrową uczynić jeszcze bardziej kreatywną, dostępnych jest sporo niezbędników dekoratora, świetnie „współpracujących” z tym materiałem:
barwniki spożywcze w postaci żelu, proszku lub płynne
kleje spożywcze - żelowe lub w proszku
proszek CMC czyli tyloza, będący stabilizatorem do utwardzania mas cukrowych. Poprzez nadanie im właściwej gęstości, utrwala kształt figurek uzyskanych z masy i zapobiega ich deformacji. CMC może także pełnić funkcję kleju
wybielacz do lukru plastycznego - produkt na bazie bieli tytanowej, pozwalający nadać masie cukrowej odcień śnieżnej bieli
barwniki w sprayu do pokrywania masy cukrowej
zamsze spożywcze
• wałki, maty, skalpele, nożyki, pędzelki, wygładzacze i inne narzędzia
formy silikonowe do nadawania kształtów i wykonywania odcisków
• silikonowe taśmy do tworzenia koronek
szablony i wykrawacze do wyciskania liter i innych kształtów
oraz wiele innych gadżetów i akcesoriów, których ciągle przybywa.

Masy do dekoracji są bowiem podstawą nowoczesnego cukiernictwa, w którym wygląd smakołyków staje się równie ważny jak ich wyjątkowy smak i aromat, a w myśl zasad marketingu sensorycznego w proces jedzenia angażujemy coraz więcej zmysłów. Ta świadomość oraz inspiracja talentem, pasją i nieograniczoną kreatywnością naszych Klientów w tworzeniu dekoracji cukierniczych, każe nam wciąż poszukiwać nowych opcji
i niespodzianek, by Państwa dekoratorską zabawę i pracę zamienić w prawdziwą artystyczną przygodę. :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium