Produkt dnia
Zestaw Kosmos czerowny EX5975
Zestaw Kosmos czerowny EX5975

39,50 zł

32,11 zł

szt.
Maszyny budowlane EX5869
Maszyny budowlane EX5869

23,50 zł

19,11 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
MASY DEKORACYJNE DO TORTÓW - ARTYSTYCZNE OBLICZE CUKIERNICTWA.
MASY DEKORACYJNE DO TORTÓW - ARTYSTYCZNE OBLICZE CUKIERNICTWA.

Zaczęło się od marcepanu - nieziemsko smacznej, pachnącej migdałami masy znanej już od czasów perskich. Dzięki swym plastycznym właściwościom smakołyk ten od wieków pobudzał artystyczną wyobraźnię cukierników, goszcząc na dworach koronowanych głów i ludzi najzamożniejszych, przybierając postać hedonistycznych dekoracji dla wyrafinowanego podniebienia i oka. Będąc masą z utartych migdałów i cukru, początkowo miał bardzo wysoką cenę ze względu na koszt migdałów i zawartość drogiego cukru trzcinowego. Produkcja cukru
z buraków na szeroką skalę uczyniła z marcepanu produkt nieco bardziej egalitarny, ale nadal pozostaje on dość kosztownym synonimem cukierniczego luksusu.

Wysoka cena marcepanu spowodowała pojawienie się w arsenale cukiernika - dekoratora tańszych opcji, dających również nieograniczone możliwości artystycznej kreacji. Popularne alternatywy to:
• percepan - masa, w której zmielone migdały zastąpiono zmielonymi jądrami pestek moreli
• keszupan - ze zmielonymi orzechami nerkowca
• archipan - masa z dodatkiem orzechów arachidowych

Bardzo atrakcyjną alternatywą dla marcepanu jest również czekolada plastyczna, uzyskiwana poprzez połączenie czekolady i syropu glukozowego lub kukurydzianego, pozwalająca na modelowanie figurek i obkładanie tortów.

I wreszcie najbardziej ekonomiczny, uniwersalny i niezwykle popularny budulec fantastycznych cukierniczych dekoracji - masa cukrowa, zwana także lukrem plastycznym lub fondantem. Złożona aż w 90 procentach z cukru i lekko aromatyzowana, stanowi znakomite narzędzie do realizacji najbardziej fantazyjnych projektów, w których ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.

Aby pracę z masą cukrową uczynić jeszcze bardziej kreatywną, dostępnych jest sporo niezbędników dekoratora, świetnie „współpracujących” z tym materiałem:
barwniki spożywcze w postaci żelu, proszku lub płynne
kleje spożywcze - żelowe lub w proszku
proszek CMC czyli tyloza, będący stabilizatorem do utwardzania mas cukrowych. Poprzez nadanie im właściwej gęstości, utrwala kształt figurek uzyskanych z masy i zapobiega ich deformacji. CMC może także pełnić funkcję kleju
wybielacz do lukru plastycznego - produkt na bazie bieli tytanowej, pozwalający nadać masie cukrowej odcień śnieżnej bieli
barwniki w sprayu do pokrywania masy cukrowej
zamsze spożywcze
• wałki, maty, skalpele, nożyki, pędzelki, wygładzacze i inne narzędzia
formy silikonowe do nadawania kształtów i wykonywania odcisków
• silikonowe taśmy do tworzenia koronek
szablony i wykrawacze do wyciskania liter i innych kształtów
oraz wiele innych gadżetów i akcesoriów, których ciągle przybywa.

Masy do dekoracji są bowiem podstawą nowoczesnego cukiernictwa, w którym wygląd smakołyków staje się równie ważny jak ich wyjątkowy smak i aromat, a w myśl zasad marketingu sensorycznego w proces jedzenia angażujemy coraz więcej zmysłów. Ta świadomość oraz inspiracja talentem, pasją i nieograniczoną kreatywnością naszych Klientów w tworzeniu dekoracji cukierniczych, każe nam wciąż poszukiwać nowych opcji
i niespodzianek, by Państwa dekoratorską zabawę i pracę zamienić w prawdziwą artystyczną przygodę. :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium