Jak co roku w grudniu kultowy Instytut Pantone ogłosił swoją prognozę kolorystyczną na rok następny, dając nam wyobrażenie co do barw, które królować będą w szeroko pojętym obszarze kreacji. Przewidywanie trendów kolorystycznych z wielomiesięcznym wyprzedzeniem odbywa się poprzez wnikliwą obserwację designu, sztuki, turystyki, mody, techniki, stylu życia i innych obszarów ludzkiej kreatywności. Spostrzeżenia podlegają następnie analizie w oparciu o panujące nastroje społeczne, sytuację gospodarczą na świecie i różnorakie okoliczności tworzące aktualną panoramę życia ludzi.
Ponieważ według fachowców Pantone kolor to kluczowy czynnik brany pod uwagę przy dokonywaniu konsumenckiego wyboru, co roku fachowcy instytutu ogłaszają barwę lub zestawienie barw, które według nich napędzać będzie naszą wyobraźnię i królować w trendach wszędzie tam, gdzie aspekt wizualny odgrywa kluczową rolę.
Świetnym pomysłem i naturalną konsekwencją takiego myślenia jest przeniesienie inspiracji kolorystycznych na cukierniczą sztukę dekoracji, w której kolor ma równie istotne znaczenie. Użycie gotowych cukrowych lub waflowych dekoracji w danym kolorze, zastosowanie kolorowych mas cukrowych czy posypek, a przede wszystkim samodzielna zabawa kolorem przy użyciu produktów barwiących w różnej postaci to klucz do wyrażenia barwą swoich najbardziej szalonych pomysłów. Barwniki żelowe, płynne lub w proszku ( w tym również barwniki do czekolady i innych mas tłustych), zamsze i spraye dają nam bardzo szerokie pole do popisu.
W roku 2022 według Instytutu Pantone w trendach i - co za tym idzie - w ludzkiej świadomości królować będzie przepiękny odcień fioletu. Może by tak zainspirować się nim przy tworzeniu naszych cukierniczych dzieł sztuki? :)