Choć do Świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze trochę czasu, już dziś warto przemyśleć tegoroczne świąteczne menu, również to słodkie. Może obok naszych makowców, serników i strucli warto sięgnąć po wypieki i desery towarzyszące w tym szczególnym czasie ludziom daleko stąd?
Fani nugatu z pewnością zachwycą się hiszpańskim turrón - złożonym z cukru, miodu i białka, z dodatkiem orzechów piniowych lub laskowych czy migdałów. Co ciekawe, ten rodzaj chałwy zastąpił w Hiszpanii opłatek, którym dzielimy się przed wigilijną kolacją. Innym hiszpańskim smakołykiem związanym ze świętami są okrągłe kruche ciasteczka mantecados, tradycyjnie z sezamem. Słynący ze swego upodobania dla szafranu Szwedzi zaproponują nam adwentowe szafranowe bułeczki drożdżowe z dodatkiem rodzynek - Lussekatter, wypiekane przede wszystkim w dniu Świętej Łucji. Inny drożdżowy specjał - tym razem charakterystyczny dla niemieckiego Bożego Narodzenia - to Christstollen w kształcie Dzieciątka zawiniętego w pieluszkę.
Doskonałą inspiracją na czas Świąt może stać się słynny francuski deser przypominający drewniane polano - Bûche de Noël - będący smakowitą roladą biszkoptową nadziewaną kremem. Z Danii zaczerpnąć możemy pomysł na risalamande - wigilijny pudding ryżowy z bitą śmietaną i sosem wiśniowym, podawany na zimno lub w wersji na ciepło.
Interesującym zwyczajem bożonarodzeniowym jest ukrywanie w wypiekach drobnych upominków, jak w Roscón de Reyes - cieście hiszpańskim o okrągłym kształcie z owocami kandyzowanymi, podawanym na Święto Trzech Króli. Podobnie jest w wypadku portugalskiego ciasta bolo de rei, w którym znaleźć możemy upominek lub… suszone ziarno bobu. Kto je znajdzie, musi upiec to ciasto w następnym roku :)
Bardzo popularnym włoskim świątecznym smakołykiem jest panettone - wysoka babka z rodzynkami, posypana pudrem. Miłośnikom słodyczy spodobać się może charakterystyczny dla Węgier szaloncukor, czyli pralinka ze smakowitym nadzieniem marcepanowym, waniliowym czy orzechowym.
Wreszcie nie sposób nie wspomnieć o słynnym brytyjskim świątecznym puddingu z dodatkiem łoju, a także o smakołykach z Wysp, które szczególnie przypadną do gustu miłośnikom alkoholu - warstwowym deserze trifle nasączonym winem, mince pies z brandy czy cieście Dundee Cake z dodatkiem whisky.
Te i inne bożonarodzeniowe pomysły z całej Europy mogą być zachętą dla świątecznej kreatywności oraz zabawy w naszej kuchni i przy świątecznym stole. Niech eksperymenty z nowymi smakami i kształtami sprawią, że te święta będą jeszcze bardziej magiczne.